علائم وزوز گوشها
وزوز گوشها به معنی شنیدن سر و صدا در محیط های آرام و محیط هایی که دیگران صدایی نمی شوند.
- صدای وزوز ، زنگ و یا کلیک مانند که همراه با ضربان قلب فرد احساس می شود.
- این صدا ممکن است با از دست دادن شنوایی و سرگیجه همراه باشد که به نام بیماری منیر شناخته شده است.
انواع وزوز گوشها
ذهنی: این رایج ترین نوع وزوز گوش است، در این نوع شما صدایی را در گوش خود می شنوید اما هیچ کس دیگری نمی تواند آن را بشنود.
کلیک: سر و صدایی به شکل زنگ و کلیک در گوش خود احساس می کنید. این صداها را همگام با ضربان قلب خود می شونید.
عینی: این نوع از وزوز گوش کمتر از دو مورد دیگر است. در این نوع علاوه بر خود بیمار، پزشک نیز می تواند صدای وزوز را بشنود.
بیماری های مرتبط با وزوز
چه بیماری هایی می تواند منجر به وزوز گوشها شود، وزوز گوش خود بیماری نیست بلکه بازتابی از بیماری های دیگر در سیستم شنوایی و یا مغز است.
- از دست دادن شنوایی: وقتی با افزایش سن یا عوامل دیگری چون مصرف دارو شنوایی از بین می رود، بیشترین آسیب به حلزون گوش وارد می شود. در نتیجه حلزون دیگر نمی تواند سیگنال های درست شنوایی را به مغز برساند در نتیجه مغز گیج می شود و سر و صداهایی از خود به دلیل این کمبود تولید می کند. که این صداها همان وزوز گوش هستند.
- تروما: اگر ضربه ای به گوش ها وارد شود هر دو گوش را تحت تاثیر قرار می دهد زیرا هر دو گوش به یک نوع صدا، دارو و عوامل دیگر حساس هستند.
- صدای بلند: صداهای بلند مانند شلیک اسلحه، موسیقی با صدای بلند می تواند به گوش آسیب برساند و منجر به وزوز گوشها شود.
- عوارض دارویی: داروهایی مانند آسپرین (در صورت استفاده بیش از حد)، آنتی بیوتیک سفالوسپورین (آنتی بیوتیک قوی ضد عفونت) و مصرف گیاه گنه گنه می تواند منجر به وزوز گوشها شود.
- بیماری منیر: علائم این بیماری شامل سرگیجه، وزوز و احساس پری در گوش و یا از دست دادن شنوایی است که می تواند برای ساعت ها ادامه داشته باشد، اما بعد از این مدت از بین برود. این بیماری در واقع مشکلی در خود گوش است و وزوز فقط نشانه آن است.
- نورینوم آکوستیک: این نوع یکی از موارد نادر ایجاد وزوز گوشها است و نوع خاصی از تومور مغزی است که با نام نورینوم آکوستیک شناخته می شود. در این نوع بیماری تومورها روی سیستم شنوایی فرد رشد می کنند و منجر به وزوز گوشها می شوند. وزوز معمولا در یک گوش شنیده می شود.
- صداهای ضربانی: این مشکل معمولا مربوط به جریان خون است، که یا به علت رگ های خونی طبیعی یا غیر طبیعی در نزدیکی گوش رخ می دهد. علل وزوز گوشها ضرباندار عبارتند از بارداری، کم خونی، پر کاری تیروئید یا تومورهای شامل رگ های خونی نزدیک به گوش. صداهای ضربانی همچنین می توانند توسط یک بیماری شناخته شده به نام افزایش خوش خیم فشار داخل جمجمه (افزایش فشار در مایع اطراف مغز) ایجاد شوند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
معمولا اگر وزوز گوشها ادامه دار باشد حتما باید توسط متخصص درمان شود زیرا وزوز بیماری نیست بلکه نشانه بیماری های دیگر است که باید درمان شوند. اگر وزوز به صورت ناگهانی به وجود آمد و فقط در یک گوش احساس شد حتما به پزشک مراجعه شود. زیرا در صورت عدم درمان ممکن است منجر به از دست دادن شنوایی شود. در صورت مراجعه به پزشک با درمان های لازم می توان از این واقعه جلوگیری کرد.
بیمار با وزوز گوش همراه با فشار خون خیلی بالا نیز سریعا باید به پزشک مراجعه کند. هر گاه وزوز همراه با مشکلاتی در راه رفتن یا صحبت کردن فرد و یا هر گونه مشکل حرکتی دیگر باشد باید فرد سریعا به پزشک مراجعه کند زیرا ممکن است سکته مغزی در کمین او باشد.
درمان وزوز گوشها
در صورت مراجعه به پزشک، او یکی از درمان های زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
درمان ها با توجه به علائم در فرد متفاوت است.
- درمان دارویی(از جمله داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب)
- کاهش استرس به کمک تکنیک های مدیریت استرس
- بیوفیدبک (تکنیکی درمانی است که در آن افراد برای بهبود سلامت خود با استفاده از امواج حاصل از بدن خودشان آموزش می بینند.)
- سمعک
- تحریک عصبی صوتی
- کاشت حلزون گوش
- درمان به وسیله مالش استخوان و مفاصل
- ورزش درمانی
- کایروپراکتیک
- جراحی (تحت نورکتومی و یا رفع فشار مویرگ ها)
- تغییر در شیوه زندگی
درمان های خانگی
اگر چه متخصصان معتقدند برای درمان وزوز گوشها حتما باید به پزشک مراجعه شود زیرا همانطور که بارها گفته شد وزوز می تواند علائم بیمار دیگری باشد که باید درمان شود. اما داروهای گیاهی(ژینکو بیلوبا، ملاتونین) و مصرف مکمل زینک می تواند به درمان کمک کند.
داروهایی مانند کاربامازپین و بتاهیستین نیز برای درمان مفید هستند، اما این دارو ها حتما باید تحت نظر پزشک مصرف شوند.
پیشگیری از وزوز
تنها راه پیشگیری از وزوز گوشها جلوگیری از آسیب به سیستم شنوایی است. مراقبت هایی که می توانید انجام دهید به شرح زیر است:
- محافظت از گوش در محل کار: افرادی که در محیط های پرسروصدا کار می کنند حتما از محافظ های گوش استفاده کنند.
- وقتی سر و صدا در محیط هایی مانند کنسرت، ورزشگاه و شکار زیاد است از محافظ گوش برای کاهش سروصدا استفاده شود.
نکاتی درباره وزوز گوشها
- افرادی که از این موض.ع رنج می برند در هنگام خواب به رادیو و موسیقی گوش دهند و یا پنکه ای روشن کننده تا حواسشان از صدای وزوز پرت شود.
- معمولا وزوز در استرس بیشتر می شود، پس یادگیری تکنیک های کاهش و کنترل استرس می تواند موثر باشد.
- از خوردن کافئین پرهیز کنند زیرا علائم را بیشتر می کند.
- از خوردن آسپرین و یا داروهای حاوی آسپرین در مقادیر زیاد خودداری شود.