تست پاسخ شنوایی ساقه مغز (ABR)
پاسخ شنوایی ساقه مغز (ABR) یک تست شنوایی تشخیصی است که در ارزیابی سلامت شنوایی بسیار مهم است. تست پاسخ شنوایی ساقه مغز (ABR) اطلاعاتی در مورد گوش داخلی (حلزون گوش) و مسیرهای مغز برای تشخیص ناهنجاری های عصبی مشکوک عصب هشتم جمجمه و همچنین مسیرهای شنوایی مرتبط و تخمین حساسیت شنوایی برای کسانی که قادر به ارائه دقیق اطلاعات ارزیابی شنوایی رفتاری نیستند کمک می کند. این تست گاهی اوقات به عنوان پتانسیل برانگیخته شنوایی (AEP) نیز شناخته می شود.
این آزمایش، مسیرهای شنوایی مرکزی را از حلزون گوش در امتداد عصب شنوایی تا قشر شنوایی (بخشی از مغز که در آن صداها درک میشود) ارزیابی میکند و برای بررسی و ارزیابی انسداد احتمالی در انتقال صدا و تشخیص کم شنوایی به دلیل تومورها، دمیلینه شدن یا سایر مشکلات مفید است. تست ABR به طور عینی و دقیق مشکلات شنوایی بالقوه را نشان می دهد و آن را به یک انتخاب عالی برای نوزادان و افرادی که نمی توانند شنوایی سنجی معمولی انجام دهند، تبدیل می کند و نقش تیم حرفه ای را در ارزیابی و مدیریت این وضعیت برجسته می کند. با تشخیص زودهنگام، تشخیص دقیق و مداخله شخصی، آزمایش ABR گامی مهم در تضمین سلامت شنوایی بهینه است.
تست ABR چگونه انجام می شود؟
ABR با قرار دادن الکترودهای چسبنده روی سر، پیشانی و لاله گوش انجام می شود. این الکترودها برای اندازهگیری فعالیت الکتریکی مغز (EEG) به کامپیوتر متصل میشوند و هنگام واکنش به صدا سیگنال هایی را از عصب شنوایی و ساقه مغز ارسال می کنند. سیگنال ها ثبت می شوند و نتایج ارزشمندی را در مورد عملکرد این مسیرها ارائه می دهند. . فرد مورد آزمایش در حین انجام آزمایش آرام استراحت می کند یا می خوابد و نیازی به پاسخگویی به برخی صدا های کلیک مکرر نیست زیرا تمام اندازه گیری ها به طور خودکار توسط رایانه انجام می شود که فعالیت الکتریکی در مسیرهای شنوایی در مغز را ثبت می کند. این آزمایش بسته به نتایج ممکن است از 30 دقیقه تا 2 ساعت متغیر باشد.
تست ABR چه چیزی را اندازه گیری می کند؟
همانطور که کلیک ها از طریق هدفون ارسال می شوند، الکترودها فعالیت الکتریکی را از مسیر شنوایی اندازه گیری می کنند. این پاسخ های الکتریکی توسط کامپیوتر تجزیه و تحلیل می شوند و یک شکل موج تولید می کنند. پیک های مختلف در شکل موج حاصل، اطلاعاتی را در مورد زمانی که ساختارهای مختلف مسیر شنوایی به دنبال محرک پاسخ می دهند، ارائه می دهد. زمان تاخیر این پیک ها به شناسایی تومورهای عصب شنوایی (بزرگتر از 1 سانتی متر) در امتداد مسیر شنوایی کمک می کند. همچنین میتوان حساسیت شنوایی را با استفاده از ABR برای بیمارانی که نمیتوان با استفاده از تکنیکهای تست رفتاری به طور قابل اعتماد مورد آزمایش قرار داد (یعنی نوزادان یا بزرگسالانی که دچار مشکلات ذهنی هستند) تخمین زد.
آماده شدن برای تست ABR
اگر شما یا فرزندتان مورد آزمایش این تست باشید، در ابتدا شنواییشناس (متخصص شنوایی) روش آزمایش و دستورالعمل های لازم را ارائه خواهد داد:
هنگامی که آزمایش ABR روی بزرگسالان انجام می شود، حالت خواب کامل لازم نیست. با این حال، آن ها باید در یک حالت ساکت و آرام در طول آزمایش باشند تا اثر عضلانی یا حرکتی کاهش یابد.
آزمایش ABR در کودکان به سن آن ها بستگی دارد، به طوری که در کودکان کمتر از 6 ماه، ABR معمولاً بدون آرام بخش انجام می شود و کودک شما باید در تمام طول آزمایش بخوابد و برای این منظور بهتر است شیردهی نوزادان قبل از شروع آزمایش انجام شود تا در طول مدت آزمایش خواب عمیقی داشته باشد. در کودکان بیشتر از 6 ماه ABR را می توان با دادن آرام بخش انجام داد.
همچنین برای بیمارانی که قادر به حفظ مدت خواب کافی برای نتایج دقیق نیستند، ممکن است به آرامبخشی یا بیهوشی عمومی نیاز باشد. در این صورت قبل از آرامبخشی آگاهانه، ارائه شرح حال دقیق بیمار، از جمله بیماریهای پزشکی، داروها، آلرژیهای دارویی و واکنشهای نامطلوب دارویی لازم است.
از دیگر دستورالعمل های لازم قبل از تست ABR می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف خوراکی 8 ساعت قبل از آرام بخش قطع شود.
- قبل از قرار دادن الکترودهای سطحی، مجاری شنوایی خارجی توسط متخصص گوش و حلق و بینی بررسی شود.
- جرم و موم گوش با احتیاط پاک شود تا از آسیب کانال یا خونریزی جلوگیری شود زیرا می تواند می تواند محرک شنوایی را تضعیف کند.
- مهم است که پزشک خود را از دارو هایی که مصرف می کنید مطلع کرد، زیرا برخی از داروها می توانند بر نتایج آزمایش ABR تأثیر بگذارند.
مزایای ABR در ارزیابی شنوایی
تست پاسخ شنوایی ساقه مغز مزایای متعددی را در ارزیابی سلامت شنوایی ارائه می دهد، مانند:
- تشخیص زودهنگام: آزمایش ABR میتواند مشکلات شنوایی نوزادان را شناسایی کند و امکان مداخله و درمان زودهنگام را فراهم میکند، که برای رشد زبان و بهبود گفتار بسیار مهم است.
- ارزیابی عینی: برخلاف تستهای شنوایی سنتی، ABR دادههای عینی در مورد عملکرد شنوایی ارائه میدهد، زیرا به پاسخ بیمار وابسته نیست.
- تشخیص دقیق: ABR می تواند مکان و ماهیت خاص مشکلات شنوایی را مشخص کند.
- گزینه های درمانی فردی: با نتایج آزمایش ABR، پزشک شما می تواند استراتژی های درمانی شخصی مانند سمعک، کاشت حلزون، یا مداخلات درمانی را ایجاد کند.
- نظارت بر پیشرفت: از ABR می توان برای ردیابی اثربخشی درمان ها و ارزیابی بهبود عملکرد شنوایی در طول زمان استفاده کرد.
تفسیر نتایج آزمون ABR
پس از آزمایش ABR، شنوایی شناس نتایج آزمایش را برای شما توضیح می دهد، پیامدهای احتمالی را مورد بحث قرار می دهد و هرگونه مداخله یا درمان لازم را توصیه می کند. نتایج ABR معمولاً شامل چندین مؤلفه کلیدی است:
تأخیر: زمان پاسخگویی ساقه مغز به محرک صوتی را اندازه گیری می کند. تأخیر طولانی مدت ممکن است نشان دهنده مشکلات شنوایی باشد.
تجزیه و تحلیل شکل موج: شکل و اندازه شکل موج های ثبت شده اطلاعات ارزشمندی در مورد یکپارچگی مسیر شنوایی ارائه می دهد.
دامنه: دامنه قدرت پاسخ را اندازه گیری می کند. کاهش دامنه ممکن است نشان دهنده اختلال شنوایی باشد.
آستانه شنوایی: نتایج ABR می تواند ملایم ترین صداهایی را که یک فرد می تواند بشنود تعیین کند.