سمعک ric از جمله ابزارهای کمک شنوایی است که به دلیل ظرافت، با اقبال زیادی مواجه شده است. این سمعک را به شما معرفی میکنیم و از مزایا و معایب آن میگوییم.
معرفی سمعک ric
واژه ric صورت اختصاری «Reciver-in-canal» (با ترجمهی فارسی رسیور یا گیرنده در کانال) است. سمعک ric گاهی با نام سمعک RITE (Reciver-in-the-ear) نیز شناخته میشود. این سمعک در پشت گوش قرار داده میشود در حالی که رسیور، خارج از آن و داخل مجرای گوش قرار میگیرد. این دو بخش (سمعک و رسیور) با یک سیم نازک به هم متصل میشوند. این نوع سمعک میتواند با باتری تغذیه میشود که میتواند از انواع یکبارمصرف یا قابل شارژ باشد.
سمعک ric دارای سه بخش است:
- محفظهی سمعک: محفظه سمعک ric بسیار ظریف است و پشت گوش قرار میگیرد.
- رسیور: قطعهی بلندگوی سمعک که در داخل مجرای گوش قرار میگیرد. به همین دلیل میتواند صدای بهتری به گوش برساند.
- سیم اتصال: یک سیم بسیار نازک و ظریف که محفظهی سمعک را که در پشت گوش قرار دارد، به رسیور در داخل گوش متصل میسازد.
مزایای سمعک ric
برای آنکه بتوانیم به سهولت و با اطمینان خاطر سمعکی را انتخاب کنیم، باید هم از مزایا و هم از معایب آن آگاه باشیم. ابتدا مزایا را بررسی میکنیم.
شنوایی خوب با سمعک ric
پیشتر اشاره کردیم که به دلیل قرار گرفتن رسیور یا بلندگوی سمعک ric در داخل مجرای گوش، این سمعک شنوایی بهتری ایجاد میکند. زیرا صدا مسیر کوتاهتری را طی میکند و کمتر آلوده به نویز میشود. رسیور سمعک ریک را میتوان برای سطوح گوناگون شنوایی تنظیم کرد و همچنین برای کمشنوایی عمیق کاربرد دارد.
سمعک ric دارای میکروفون جهتدار است که بهبود درک گفتار را به ارمغان میآورد. همچنین مشکل فیدبک و اثر انسداد کمتری دارد.
ظرافت سمعک
محفظه این سمعک که در پشت گوش قرار میگیرد بسیار کوچک و ظریف است و گوش با آن اذیت نمیشود. همچنین به دلیل ظرافت وزن سبکی دارد.
نکتهی دیگر که در ظرافت این سمعک مورد توجه است، نامرئی بودن تقریبی آن است. به این معنا که دستگاه سمعک در پشت گوش مخفی میشود و جلب توجه نمیکند. از سمعک تنها یک قطعه سیم در معرض دید قرار دارد که آن نیز به دلیل ظرافت و قرار گرفتن در مسیر خطوط طبیعی گوش، کمترین جلب توجه را دارد و معمولا دیده نمیشود. این نکته برای عزیزانی که ترجیح میدهند سمعکشان از نظر ظاهری نمود چندانی نداشته باشد، مزیت مهمی است.
سهولت تعویض بلندگو (رسیور)
رسیور یا بلندگوی سمعک ric قابل تعویض است. به همین دلیل میتوان با آن درجات گوناگونی از کمشنوایی را پوشش داد. ضمنا اگر رسیور خراب شود، میتوان همین قطعه را تعویض کرد و نیاز به سفارش مجدد یا خرید سمعک کامل نیست. تعویض بلندگوی سمعک ric از آن جهت آسان است که نیازی به ارسال به لابراتوار ندارد. میتوان آن را به صورت فوری در کلینیک تعویض کرد یا حتی برخی افراد میتوانند خودشان آن را تعویض کنند.
معایب سمعک ric
در کنار همه مزایایی که میتوان برای یک محصول برشمرد، قطعا محدودیتهایی نیز وجود دارد که باید پیش از خرید آنها را به دقت بررسی کرد. سمعک درون گوشی ریک نیز مشکلات خاص خود را دارد.
مشکل بلندگوهای داخل گوشی
بلندگوی داخل گوشی از برخی نظرها دارای مزیت است. ایجاد صدای بهتر و مخفی شدن در گوش از مزایای آن به شمار میرود. اما همین داخل گوشی بودن میتواند مشکلاتی نیز ایجاد کند.
وقتی رسیور سمعک داخل گوش قرار میگیرد کاملا در معرض حرارت، جرم و رطوبت گوش است. این عناصر چندان برای قطعات الکترونیکی خوب نیستند.
اگرچه شرکتهای تولیدکننده تلاش میکنند پوششها و راهکارهایی از سمعک محافظت کنند، این راهکارها چندان مؤثر نیستند.
کمترین کاری که جرم گوش میکند، بستن خروجی صدای رسیور سمعک است. اما در بسیاری موارد، آسیب از این بیشتر میشود. زیرا نفوذ جرم و سایر عوامل مخرب به رسیور سمعک اجتنابناپذیر است.
اگرچه تعویض بلندگو آسان است، برای شما هزینههایی میتراشد. اگر شنواییشناس به شما این نوع سمعک را پیشنهاد میکند، قطعا شما را از معایب آن نیز مطلع میسازد. دقت در مراقبت و تمیز کردن مداوم سمعک ric میتواند تا حدی در کاهش معایب و مشکلات آن تأثیرگذار باشد.
باتری کوچک
معمولا هرقدر یک دستگاه کوچکتر باشد، اندازهی باتری و منبع تغذیهای که برای آن قابل استفاده است نیز محدودتر میشود. کوچکتر بودن باتری میتواند سبب دشواری تعویض آن شود.
افرادی که تمرکز کافی ندارند یا با مشکلاتی چون دید ناکافی یا لرزش دست مواجه هستند، ممکن است قادر نباشند سمعک ظریف و کوچک خود را در گوش قرار دهند یا باتری آن را عوض کنند. سمعک ric نیز در گروه سمعکهای ظریف قرار دارد و شاید این مشکل را با آن پیدا کنید.
منع استفاده در برخی موارد
با توجه به ماهیت سمعک ric و ویژگیهای ساختاری آن، استفاده از آن در برخی شرایط منع میشود. در شرایطی که فرد دچار آسیب پرده گوش باشد، یا عمل ماستوئیدکتومی (عملی برای درمان عفونت یا تومورهای مرتبط با گوش) انجام داده باشد، نباید از سمعک ric استفاده کند. در حقیقت استفاده از این سمعک احتمال شدت عوارض را افزایش میدهد. علاوه بر این سمعک بیشتر در معرض عوامل مخرب قرار خواهد گرفت و ضرر دوجانبه خواهد بود.
مقایسه سمعک ric با سمعک پشت گوشی
برای افرادی که مشکل مهارتی و بینایی ندارند، ظرافت و کوچک بودن سمعک یک امتیاز است. به همین دلیل افراد بسیاری ترجیح میدهند به جای سمعک پشت گوشی از سمعک ric استفاده کنند.
سمعک پشت گوشی ریک با رسیور درون گوشی در مقایسه با سایر نمونههای سمعک پشت گوشی معمولا میتواند دامنهی وسیعتری از صداها را برای کم شنوایان عزیز تقویت کند. به همین دلیل گزینهای مناسب برای افرادی به شمار میرود که افت شنوایی حسی-عصبی، پیرگوشی، مشکل شنوایی در فرکانس بالا یا افت شنوایی به عنوان عوارض دارویی دارند.
در ساختار سمعک پشت گوشی که ابعاد آن نیز بزرگتر از سمعک ریک است، لوله و قالب استفاده شده است درحالی که در سمعک ric تنها سیمی باریک به علاوهی پروب پلاستیکی یا قالبی ظریف وجود دارد. با این حال چنان که پیشتر نیز توضیح دادیم، استفاده از این سمعک در برخی موارد محدودیت یا منع دارد و سمعک پشت گوشی به جای آن توصیه میشود.
سمعک پشت گوشی اگرچه نسبت به ric بزرگتر است و ظرافت کمتری دارد، به دلیل قرار گرفتن در خارج و پشت گوش، کمتر احتمال خرابی برای آن میرود. از این نظر اطمینان بیشتری در استفاده از آن وجود دارد.
سخن پایانی
سمعک ric از جمله سمعکهای پرطرفدار است که به دلیل ظرافت و سبکی مورد استقبال قرار گرفته است. در صورتی که تعویض باتری این سمعک ظریف برای شما دشوار نیست میتوانید از آن استفاده کنید اما باید به مسئلهی خرابی زودهنگام این سمعک در اثر جرم و رطوبت درون گوش نیز توجه داشته باشید. ادیومتریست در صورت تجویز این سمعک برای شما حتما توصیههای لازم مراقبتی را به شما ارائه خواهد داد.
پرسش و پاسخ
آیا سمعک ric بهترین نوع سمعک برای همگان است؟
این نوع سمعک مزیتهای بسیاری دارد. ظرافت و سبکی در کنار ظاهر تقریبا مخفی آن سبب شده است که بسیاری به آن اقبال نشان دهند. با این حال در مواردی که پارگی پرده گوش یا احتمال افزایش عفونت و ترشحات گوش میانی میرود، توصیه نمیشود.
سمعک ric به چه کسانی توصیه میشود؟
افرادی که دارای افت شنوایی حسی-عصبی یا ناشی از عوارض دارویی هستند و نیز افرادی که دچار پیرگوشی شدهاند یا مشکل شنوایی در فرکانس بالا دارند، گزینههای مناسبی برای استفاده از این سمعک هستند.
قیمت سمعک ric چقدر است؟
قیمتها با توجه به عوامل گوناگون چون کیفیت ساخت و برند تولیدکننده متفاوت خواهند شد.
علت محبوبیت سمعک ric چیست؟
ظرافت و پنهان بودن این سمعک از جمله مواردی است که بسیاری را به استفاده از آن ترغیب میکند.