سمعک ( Hearing Aid) چیست؟
سمعک تقویت کننده الکترونیکی کوچکی است که به فرد کمک می کند تا صداها را بهتر بشنود . سمعک صداها را برای فرد کم شنوا طوری تقویت می کند که فرد بتواند به راحتی بشنود ، با دیگران ارتباط برقرار کند و در فعالیتهای روزمره حضور داشته باشد . هدف سمعک تنها تقویت و بلندی صدا نیست . بلکه امروزه در طراحی سمعک ها سعی بر این است که گفتار واضح تر در اختیار افراد استفاده کننده از سمعک قرار گیرد و در عین حال تقویت صداهای محیطی مزاحم کاهش یابد . به طور کلی افراد استفاده کننده از سمعک ، درک گفتار بهتری دارند نسبت افراد کم شنوایی که از سمعک استفاده نمی کنند .
انواع سمعک:
سمعک ها بر اساس نوع مدارات و تکنولوژی پردازش صدا به انواع آنالوگ، قابل برنامه ریزی، دیجیتال و هوشمند تقسیم می شوند و حسب سایز ، جایگاه قرارگیری در گوش ، میزان تقویت صدا به ۴ دسته کلی تقسیم می شوند.
- سمعک پشت گوشی Hearing Aid Behind The Ear) BTE)
- سمعک داخل گوشی Completely in The Canal) CIC)
- سمعک جیبی Body Worn (BW) Hearing Aid
- سمعک عینکی Eye Glass Hearing Aid
سمعک پشت گوشی(BTE):

پشت لاله گوش قرار می گیرند و به وسیله قالب صدا ی تقویت شده را به گوش فرد می رسانند کم شنوائیهای ملایم تا عمیق را پوشش می دهند . بهترین سمعک برای کودکان و اطفال هستند زیرا قابلیت اتصال به وسایل کمک شنوایی مانند FM را دارند. آخرین تحول سمعک های پشت گوشی ، سمعک های فیتینگ گوش باز ( open fitting) هستند . سمعک های open fitting بسیار کوچک هستند ، با وجود قرار گرفتن پشت لاله گوش دیده نمی شوند . صدا ی تقویت شده توسط این سمعک ها از طریق رسیور (بلندگو) قرار گرفته در مجرای گوش مستقیم به گوش منتقل می شود و به همین دلیل از کیفیت صدای بهترنسبت به سایر سمعک ها برخوردارند.ضمناً به دلیل اینکه این سمعک ها قالب ندارند اثر انسداد به وجود نمی آورند و از این جهت مناسب ترین سمعک برای کم شنوائی های فرکانس بالا هستند .
سمعک های داخل گوشی(ITE):
این سمعک ها در گوش خارجی قرار می گیرند. این گروه از سمعک ها سفارشی هستند و از نظر اندازه به سه دسته تقسیم می شوند:
الف ) داخل گوش (In The Ear (ITE

ب ) داخل کانال (In The Canal (ITC

ج ) کاملا ً داخل کانال Completely In The Canal) CIC)(نامریی)

سمعک های داخل گوشی. برای کم شنوائی های ملایم تا شدید مورد استفاده قرار می گیرد . اصوات از طریق رسیور ( بلند گو ) به کانال گوش هدایت می شود . کنترلها و ولوم این سمعک نسبت مدلهای پشت گوشی کوچکتر است ( به جز سمعک های open fitting ) به طور کلی استفاده از سمعک های داخل گوشی ( هر سه دسته آن ها ) برای اطفال توصیه نمی شود زیرا قرار گیری آنها در گوش اطفال و کودکان به راحتی استفاده از سمعک پشت گوشی نیست . ضمن اینکه مرتباً با رشد کودک لازم است قالب ( پوسته سمعک) مرتباً تعویض شود.
سمعک جیبی( (B.W :

امروزه استفاده از این سمعک معمول نیست و در مواردی برای آن دسته از کم شنوائیها ی عمیق تجویز می شود که امکان استفاده از انواع دیگر را ندارند .
سمعک عینکی :

تمام قطعات سمعک داخل دسته عینک جاسازی می شود. این سمعک برای موارد خاصی استفاده دارد که خارج از حوصله این بحث است . کم شنوائیهای ملایم تا شدید را پوشش می دهند.